Wytrwałość jest jedną z najtrudniejszych rzeczy w życiu duchowym. Św. Ignacy w swoich Ćwiczeniach podaje reguły dotyczące posiłków. Są one wskazówką w mądrym korzystaniu z jedzenia i w ogóle – w życiu duchowym. Serię można by również nazwać wiara od kuchni czy Biblia od kuchni 🙂
Jestem słaby, dlatego opieram się na Jezusie.
Żyję tu i teraz. Wyrzucam z serca lęk przed przyszłością.
Planuję czas. Smakuję codzienność, widzę Boga w najdrobniejszych rzeczach.
Spis:
⏰ 00:00 Wprowadzenie
⏰ 00:19 Doświadczenie życia
⏰ 03:36 Konferencja – jak wytrwać w postanowieniach
⏰ 24:12 Makaron z tuńczykim – jak zrobić 🙂
Przepis
Makaron sojowy z tuńczykiem w pomidorach
Składniki:
Tuńczyk w sosie własnym
2 pomidory
Makaronu sojowego (z fasoli mung)
Łyżka oleju
2 ząbki czosnku
Przyprawy: oregano, tymianek, curry, kurkuma, kolendra, bazylia, rozmaryn
Na rozgrzany olej (1 łyżka) wrzucamy przyprawy: oregano i tymianek. Kroimy pomidory i wrzucamy na rozgrzany olej, dodając pokrojone 2 ząbki czosnku. W tym czasie zalewamy makaron wrzątkiem i zostawiamy na 5 minut. Po usmażeniu pomidorów dodajemy do nich tuńczyka. Makaron przyprawiamy curry, kurkumą, kolendrą, bazylią, rozmarynem