Czarna soczewica po indyjsku

lut 4, 2023 | Wiara od kuchni

Super jesienne danie. Ks. Marek Studenski zaprasza na wspólne gotowanie takiej troszkę biblijnej potrawy – mianowicie: Czarna soczewica po indyjsku – danie dla 6 osób w cenie około 35 zł. Serię można by również nazwać Wiara od kuchni czy Biblia od kuchni 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki czarnej soczewicy
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 4 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżki kolendry
  • 2 cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • ok. 4 centymetrowy fragment świeżego imbiru
  • 6 pomidorów lub 0,5 – 1 litra pulpy lub przecieru pomidorowego
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • śmietanka kokosowa
  • sól

Przepis jak wykonać czarną soczewicę po indyjsku:

Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak, by wysokość wody stanowiła dwukrotność wysokości soczewicy. Do gotowania soczewicy można dodać 2 liście laurowe i inne przyprawy, w zależności od uznania. Czas gotowania soczewicy – ok 30 minut od wrzenia (należy sprawdzić, czy jest już dość miękka).Płaską łyżeczkę soli dodajemy dopiero na końcu.

W głębokiej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Na rozgrzany olej wrzucamy 2 laski cynamonu, 2 liście laurowe i kumin rzymski. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy kurkumę, kolendrę, garam masala i pozostawiamy na kolejne kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawy na rozgrzanym oleju kokosowym dają obfity aromat i wyraźniejszy smak.

W tym czasie kroimy cebulę, rozgniatamy czosnek i na tarce ścieramy świeży imbir. Na olej z przyprawami wrzucamy pokrojoną cebulę, którą smażymy tak długo, aż stanie się szklista. Po pewnym czasie dodajemy rozgnieciony czosnek i starty imbir. Następnie na olej z przyprawami i cebulą wrzucamy odcedzoną, ugotowaną czarną soczewicę, dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę z puszki oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na sam koniec do tego wszystkiego wlewamy śmietankę kokosową i wszystko jeszcze raz mieszamy.

Chleb z lnu chleb z mąki lnianej

Chleb z lnu chleb z mąki lnianej

Chleb z mąki lnianej (bezglutenowy, odpowiedni dla diety KETO)Składniki: 165 g mąki lnianej 30 g łusek babki jajowatej 50 g ziaren słonecznika 3 jajka 250 ml ciepłej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Przepis: Zmieszać produkty sypkie. W osobnym...

Syrop z czarnego BZU

Syrop z czarnego BZU

Zapraszamy na przepis jak zrobić Syrop z kwiatów czarnego bzu - to część pierwsza  oraz część druga - dodajemy sok z cytryny i pasteryzujemy w piekarniku.Zbliżają się upały warto zadbać o ilość przyjmowanych płynów. dobrze jeśli są one zdrowe, czyli mają odpowiedni...

Placki z kapusty

Placki z kapusty

Przygotowując smaczne placki z kapusty, rozmawiamy o tym, jak w sposób wartościowy spędzać czas z rodziną. Warunkiem skutecznego wychowania jest czas, jaki mamy dla siebie w rodzinie. Sercem wielu mieszkań i domów jest kuchnia. Tam koncentruje się życie domowników....