Pstrąg na parze z warzywami

lis 15, 2021 | Wiara od kuchni

Przepis jest częścią poniższego filmu ⏰ 20:08 Pstrąg na parze – jak zrobić 🙂 Nie ma w Twoim życiu sytuacji, z której Bóg nie mógłby Cię wyprowadzić. Sytuacja krytyczna nie jest końcem, ale początkiem. Jest momentem dokonywania zmiany swojego życia.

Kryzys może przyjść także wtedy, gdy w Twoim życiu „wszystko jest w porządku”. Bóg jest nieskończenie mocny i tak jak Eliasza, wyprowadzi Cię z kryzysu, odczujesz żarliwość o Jego chwałę.

Zadbaj o zdrowie. Zrzuć zbędne kilogramy. Zrób to w mądry sposób. Zdrowa dieta to klucz również do życia duchowego. Zdrowie i duchowość idą w parze.
rekolekcje wielkopostne 2021

Spis:
⏰ 00:00 Wprowadzenie
⏰ 00:22 Doświadczenie życia
⏰ 05:25 Konferencja – sytuacje kryzysowe
⏰ 20:08 Pstrąg na parze – jak zrobić 🙂

Przepis
Pstrąg z warzywami

Składniki:
1 pstrąg średniej wielkości
1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 cebula
1 czerwona cebula
1 kalafior
1 brokuł
natka pietruszki
1 cytryna
oliwa do pieczenia
Przyprawy: pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek, bazylia, rozmaryn, kolendra, estragon.

Pstrąga oczyścić, od wewnętrznej i zewnętrznej strony posypać estragonem i pieprzem, najlepiej pieprzem cytrynowym. Można bardzo lekko posolić. Włożyć do środka fragment natki pietruszki. Można włożyć do wewnątrz i położyć na pstrągu plastry cytryny. Warto też przyprawić pstrąga pokrojonym lub zmiażdżonym czosnkiem.
Kalafior i brokuły obrać, podzielić na mniejsze części. Cebulę przekroić na pół.
Pstrąga, kalafior, brokuły i cebulę włożyć do parownika. Po ok. 20 minutach wyjąć pstrąga, włożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut w celu zarumienienia skórki. Sparowane warzywa posolić, przyprawić pieprzem, a także, dowolnie: tymiankiem, bazylią, rozmarynem, kolendrą lub innymi przyprawami. Można je lekko posolić.

Na patelnię wlać niewielką ilość oleju (można użyć oliwy z oliwek z przeznaczeniem „do pieczenia”). Bakłażan i Cukinię pokroić na talarki grubości 1 cm. Smażyć na oliwie z obu strun – około 4 minut i przełożyć do naczynia wyścielonego ręcznikami ligninowymi w celu odsączenia oleju, by potrawa była dietetyczna. Oczyścić paprykę z gniazd nasiennych, pokroić na trójkąty, grillować na oleju ok. 5 minut, przełożyć do naczynia, w którym są już grillowana cukinia i bakłażan. Pokroić na plastry czerwoną cebulę i grillować na oliwie. Cebulę lekko skropić octem, najlepiej jabłkowym, wtedy nie straci koloru. Cebulę dodajemy do reszty grillowanych warzyw. Grillowane warzywa przyprawić podobnie jak gotowane, zgodnie z własnym upodobaniem.
Danie gotowe do podania.

 

Chleb z lnu chleb z mąki lnianej

Chleb z lnu chleb z mąki lnianej

Chleb z mąki lnianej (bezglutenowy, odpowiedni dla diety KETO)Składniki: 165 g mąki lnianej 30 g łusek babki jajowatej 50 g ziaren słonecznika 3 jajka 250 ml ciepłej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Przepis: Zmieszać produkty sypkie. W osobnym...

Syrop z czarnego BZU

Syrop z czarnego BZU

Zapraszamy na przepis jak zrobić Syrop z kwiatów czarnego bzu - to część pierwsza  oraz część druga - dodajemy sok z cytryny i pasteryzujemy w piekarniku.Zbliżają się upały warto zadbać o ilość przyjmowanych płynów. dobrze jeśli są one zdrowe, czyli mają odpowiedni...

Czarna soczewica po indyjsku

Czarna soczewica po indyjsku

Super jesienne danie. Ks. Marek Studenski zaprasza na wspólne gotowanie takiej troszkę biblijnej potrawy - mianowicie: Czarna soczewica po indyjsku - danie dla 6 osób w cenie około 35 zł. Serię można by również nazwać Wiara od kuchni czy Biblia od kuchni :)Składniki:...