Super jesienne danie. Ks. Marek Studenski zaprasza na wspólne gotowanie takiej troszkę biblijnej potrawy – mianowicie: Czarna soczewica po indyjsku – danie dla 6 osób w cenie około 35 zł. Serię można by również nazwać Wiara od kuchni czy Biblia od kuchni 🙂
Składniki:
- 2 szklanki czarnej soczewicy
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 laski cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 4 łyżeczki garam masala
- 2 łyżki kolendry
- 2 cebule
- 10 ząbków czosnku
- ok. 4 centymetrowy fragment świeżego imbiru
- 6 pomidorów lub 0,5 – 1 litra pulpy lub przecieru pomidorowego
- mała puszka czerwonej fasoli
- śmietanka kokosowa
- sól
Przepis jak wykonać czarną soczewicę po indyjsku:
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak, by wysokość wody stanowiła dwukrotność wysokości soczewicy. Do gotowania soczewicy można dodać 2 liście laurowe i inne przyprawy, w zależności od uznania. Czas gotowania soczewicy – ok 30 minut od wrzenia (należy sprawdzić, czy jest już dość miękka).Płaską łyżeczkę soli dodajemy dopiero na końcu.
W głębokiej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Na rozgrzany olej wrzucamy 2 laski cynamonu, 2 liście laurowe i kumin rzymski. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy kurkumę, kolendrę, garam masala i pozostawiamy na kolejne kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawy na rozgrzanym oleju kokosowym dają obfity aromat i wyraźniejszy smak.
W tym czasie kroimy cebulę, rozgniatamy czosnek i na tarce ścieramy świeży imbir. Na olej z przyprawami wrzucamy pokrojoną cebulę, którą smażymy tak długo, aż stanie się szklista. Po pewnym czasie dodajemy rozgnieciony czosnek i starty imbir. Następnie na olej z przyprawami i cebulą wrzucamy odcedzoną, ugotowaną czarną soczewicę, dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę z puszki oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na sam koniec do tego wszystkiego wlewamy śmietankę kokosową i wszystko jeszcze raz mieszamy.